Brad de Crăciun artificial sau natural: care e mai bun pentru mediu?

de: Teodora Tudosie
17 12. 2019

Alegerea unui brad de Crăciun e complicată și asta mai ales dacă iei în considerare efectele negative pe care această achiziție o poate avea asupra mediului.

Acum mai mult ca niciodată oamenii își dau seama cât de iminente sunt efectele schimbării climatice. Partea proastă e că omul este principalul vinovat, în primul rând din cauza lucrurilor pe care le consumă. Netflix are chiar un documentar pe tema asta. Broken încearcă să ne arate cât de mult rău poate face consumerismul lumii în care trăim.

De multe ori, bunurile pe care le cumpărăm nu sunt neapărat utile vieții noastre de zi cu zi. Un exemplu bun este bradul de Crăciun care nu ne prea lipsește din case de sărbători.

În ceea ce privește impactul asupra mediullui, există câteva diferențe între unul natural și unul artificial, pe care le voi explica mai jos.

Ce brad de Crăciun e mai prietenos cu mediul: cel artificial sau natural?

Impactul asupra mediului pe care fiecare categorie o are se poate măsura în amprenta de carbon. În esență, aceasta este cantitatea de gaze cu efect de seră produsă de oameni atunci când fabrică produse sau întreprind activități zilnice.

Pentru a estima impactul total asupra planetei al unui arbore de Crăciun, cercetătorii folosesc o metodă de evaluare a ciclului de viață. Astfel, analizează resursele necesare pentru producerea, și utilizarea sa, dar și ce se întâmplă cu acesta după ce nu mai e nevoie de el.

În cazul unui brad de Crăciun natural, se iau în considerare toate procesele prin care trece: de la plantare, până când acesta ajunge în casa ta. Trebuie să iei în considerare faptul că brazii de Crăciun nu sunt tăiați direct din păduri ci, de cele mai multe ori, provin din culturi special create pentru așa ceva.

Consumul de combustibil este cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră în producerea pomilor de Crăciun. Folosirea unui galon (aprox. 3,7 litri) de combustibil pentru a alimenta un tractor sau un camion de livrare eliberează 20 până la 9 – 10 kilograme de dioxid de carbon în atmosferă.

Există și un aspect pozitiv: pomii de Crăciun absorb carbonul din atmosferă pe măsură ce cresc, ceea ce ajută la compensarea emisiilor generate de aceste operațiuni.

Cât de periculoși pentr mediu sunt brazii artificiali

În cazul unui brad de Crăciun artificial, situația stă puțin altfel. Procesul de fabricare consumă cea mai multă energie.

Brazii artificiali sunt confecționați din policlorură de vinil (PVC) și metale. Producerea acestora generează atât gaze cu efect de seră, cât și alți poluanți. Amprenta de carbon al unui brad artificial de doi metri înălțime, este de aproximativ 40 kg CO2.

Totuși, cel mai important aspect este durata de folosire a unui brad artificial. Dacă îl folosești suficient de mulți ani, impactul asupra mediului s-ar reduce semnificativ. Consumatorii ar trebui să păstreze copaci artificiali timp de cinci ani pentru a compensa cu impactul pe care îl are achiziționarea unui copac real în fiecare an.